Overmateriale: 100% polyester Materiale: Jersey Vedlikeholdsråd: Kan ikke tørkes i tørketrommel, Maskinvask på 30°C
Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler ( les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ BENITAZ Zimtstern Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern xqtCgOZwU

NYTT TEMA
19.12.10 14:35

Hei. Jeg er litteraturinteressert, og har jobbet på to forskjellige bibliotek. Derfor blir jeg forlegen hvis det viser seg at Adresseavisen kan dette bedre enn meg, men i gårdagens utgave skriver de i hvert fall:

"Alistair MacLean lå på boktoppen med Den usynlige fiende i 1970. Den gang som nå knivet krim og skjønnlitteratur om lesernes oppmerksomhet. Men hvilken sjanger dominerer like oppunder jul i år? Vi lar striden stå mellom krimbøker og romaner."

Vel, jeg trodde at krim er skjønnlitteratur. Faktisk trodde jeg at all oppdiktet litteratur er skjønnlitteratur, krimbøker inkludert.

Har jeg virkelig gått rundt og tatt feil så lenge? Er ikke Jo Nesbøs bøker om Harry Hole skjønnlitteratur?

19.12.10 15:58
Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern BENITAZ BENITAZ Zimtstern Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ BENITAZ BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern Noob_Saibot: Har jeg virkelig gått rundt og tatt feil så lenge? Er ikke Jo Nesbøs bøker om Harry Hole skjønnlitteratur?

Her er problemet at det engelske begrepet fiction inkluderer krim, og oftest blir oversatt med skjønnlitteratur - mens skjønnlitteratur egentlig ikke inkluderer genre som krim, skrekk, etc. Problemet er at veldig god krim, også fint kan være skjønnlitteratur (forbrytelse og straff som eksempel. 

Skjønnlitteratur er egentlig ett litt snobbete begrep for dikt, skuespill, romaner, som er ment å være estetisk gode (skjønne) verker. Men siden definisjonen er så utydelig, og ikke klart avgrenset mot andre genre, og andre språk ikke nødvendigvis har noe eget begrep for det, blir det ofte misbrukt til å skulle dekke all fiktiv litteratur.

19.12.10 16:09
Aebriol: Her er problemet at det engelske begrepet fiction inkluderer krim, og oftest blir oversatt med skjønnlitteratur - mens skjønnlitteratur egentlig ikke inkluderer genre som krim, skrekk, etc. Problemet er at veldig god krim, også fint kan være skjønnlitteratur (forbrytelse og straff som eksempel. 

Skjønnlitteratur er egentlig ett litt snobbete begrep for dikt, skuespill, romaner, som er ment å være estetisk gode (skjønne) verker. Men siden definisjonen er så utydelig, og ikke klart avgrenset mot andre genre, og andre språk ikke nødvendigvis har noe eget begrep for det, blir det ofte misbrukt til å skulle dekke all fiktiv litteratur.

Ok, da har jeg gått rundt i villrede i lang tid. Jeg har konsekvent betegnet både krim, horror og all annen fiksjon for skjønnlitteratur. Men det blir jo uansett tilnærmet håpløst å skulle lære seg de riktige definisjonene hvis grensene er så godt som ikke-eksisterende.

(Innlegget ble redigert 19.12.10 16:09)

19.12.10 16:11
Noob_Saibot: Men det blir jo uansett tilnærmet håpløst å skulle lære seg de riktige definisjonene hvis grensene er så godt som ikke-eksisterende.

Helt korrekt. 

Hvis du er veldig interessert i emnet (noe jeg ikke er), så se nederst på denne siden:
http://no.wikipedia.org/wiki/Kriminalroman#Avgrensning_mot_.C2.ABskj.C3.B8nnlitteratur.C2.BB.3F

Og så blir du enda mer forvirret :)

Personlig er jeg av de som bruker begrepet feil, og lever godt med det ... men er jo greit å være oppmerksom på at det egentlig, i hvert fall innen litteraturvitenskap, er en forskjell.

RUFFLE CAMI Bluser RUFFLE Wallis Wallis CAMI p0B0T

AbelsborgInnlegg: 19778

Krim er ikke "skjønnlitteratur", en kan f.eks. ikke få nobelprisen i litteratur for å skrive krim, hvor godt det enn er skrevet.

Treningsskjorter BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern BENITAZ Treningsskjorter Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ Treningsskjorter BENITAZ Zimtstern Zimtstern 19.12.10 16:39
Abelsborg: en kan f.eks. ikke få nobelprisen i litteratur for å skrive krim, hvor godt det enn er skrevet.

Dette var et interessant poeng... Det visste jeg faktisk ikke.

19.12.10 17:16
Noob_Saibot: Dette var et interessant poeng... Det visste jeg faktisk ikke.

Det er også feil. Det er ingen hinder for å gi prisen til en som har skrevet krim, og forsåvidt faglitteratur, biografi, eller noe annet ... 

Det gis til den forfatter som innen litteratur har utmerket seg med verk(er) innen litteraturen med idealistisk retning. 

At utvalget velger romanforfattere, er deres valg. At de aldri velger noen fra asia (med mindre de har flyttet til europa), er det samme. At Tolstoj ikke fikk den ... var fordi han skrev for "feil" idealisme.

Direkte i testamentet står det "inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning" - så det ville ikke vært feil, for eksempel, å gi det til Stieg Larsson for hans tre romaner som er krim, men samtidig kjennetegnes av sterk idealisme for kvinners rettigheter, og motstand mot vold mot kvinner. Ikke det at bøkene nødvendigvis er gode nok, men det er ikke noe som diskvalifiserer krim direkte. 

Prisen er kanskje den mest høythengende inenn litteraturen, men det er også gitt ganske mye kritikk for utvalgets relativt ensporede valg av forfattere fra europa, og innen politisk retning som de liker. 

(Innlegget ble redigert 19.12.10 17:17)

19.12.10 19:27
Even amp;Odd SET Bikini Even amp;Odd SET Bikini PPzq7nr1
Aebriol: Det er også feil. Det er ingen hinder for å gi prisen til en som har skrevet krim, og forsåvidt faglitteratur, biografi, eller noe annet ... 

Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter BENITAZ BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ Treningsskjorter BENITAZ Da er det ikke rart at jeg ikke hadde hørt om det før. Takk for oppklaringen. Adelsborg må slutte å gi meg feil informasjon.


Wild_HorsesInnlegg: 137
19.12.10 22:52
Aebriol: At utvalget velger romanforfattere, er deres valg. At de aldri velger noen fra asia (med mindre de har flyttet til europa), er det samme.

La meg bare få skyte inn at også en god del lyrikere har fått prisen, ikke bare romanforfattere. Og hverken Tagore, Kawabata eller Oe flyttet vel til Europa, om jeg ikke husker aldeles feil.

Bikini amp;Odd Even SET Even SET amp;Odd Bikini SET amp;Odd Even zSqOnxPBaw
19.12.10 22:55
Wild_Horses: La meg bare få skyte inn at også en god del lyrikere har fått prisen, ikke bare romanforfattere. Og hverken Tagore, Kawabata eller Oe flyttet vel til Europa, om jeg ikke husker aldeles feil.

Du har selvfølgelig helt rett, legger meg flat der :) 

Vet ikke hvor jeg har det fra at det ikke var noen fra asia, har hørt det ett sted relativt nylig, men burde ikke hive ut sånne påstander uten å ta en rask wikisjekk.

SET amp;Odd SET Even Bikini Bikini SET Even amp;Odd Bikini amp;Odd Even amp;Odd Even BqdgSqRw1x
Klikk for å gå tilbake til toppen
Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ Zimtstern BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern

Siste innlegg

BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ BENITAZ Zimtstern Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern xqtCgOZwU BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ BENITAZ Zimtstern Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern xqtCgOZwU BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ BENITAZ Zimtstern Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern xqtCgOZwU BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ BENITAZ Zimtstern Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern xqtCgOZwU BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ BENITAZ Zimtstern Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern xqtCgOZwU BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern Zimtstern Zimtstern Treningsskjorter Zimtstern BENITAZ BENITAZ BENITAZ Zimtstern Treningsskjorter Treningsskjorter BENITAZ Treningsskjorter Zimtstern xqtCgOZwU